Bebek Arabası Çeşitleri ve Modelleri - Seçim Rehberi

29-03-2024 18:10
Bebek Arabası Çeşitleri ve Modelleri - Seçim Rehberi

Bebek arabası seçimi hem bebeğinizin hem de kendi konforunuz için titizlikle yapılmalıdır. Doğru bebek arabası seçimi yapmak gündelik yaşamı oldukça kolaylaştırır. Bebeğiniz için en mantıklı seçimi yaparken farklı bebek arabası çeşitlerini incelemeli, çeşitlerin özelliklerini öğrenmelisiniz. Böylelikle vereceğiniz karar çok daha mantıklı olacaktır.

Parkta yürüyüş, turistik yerlere yapılan geziler ya da gündelik alışverişler; tamamında bebek arabasına ihtiyaç duyarsınız. Eğer bebek arabası olmadan dışarı çıkarsanız bebeğinizi taşırken zorlanabilir, hem kendinizin hem de bebeğinizin rahatsız olmasına yol açabilirsiniz. 

Doğru bebek arabası bebeğin yalnızca oturması ya da uyuması için güvenli bir yer sağlamaz. Aynı zamanda bebeğinizin yanınızda taşımanız gereken eşyalarını muhafaza etmeniz için depolama alanı sunar. Dolayısıyla dışarıda geçirdiğiniz vakit çok daha nitelikli hale getirir.

Bu gibi etkenler göz önünde bulundurulduğunda bebek arabası seçiminin ne kadar önemli olduğu görülür. Bebek arabası seçimi esnasında titizlikle karar vermek gerekir. Birden fazla çeşit ve model olması kafa karışıklığı yaşamaya yol açabilir. Fakat modellerin özellikleri hakkında bilgi sahibi olduğunuz takdirde hem kendiniz hem de bebeğiniz için uygun kararı vermek kolaylaşacaktır.

Baston Bebek Arabası

Bebek arabası çeşitleri arasında yer alan baston bebek arabası uzun yıllardır en çok tercih edilen çeşitlerden biridir. Standart boyutlu bebek arabalarından daha avantajlı bir kullanım sunduğu için tercih edilen ve özellikle hareket halindeyken kolay bir kullanım sunan baston bebek arabalarının çeşitli özellikleri vardır. Modellerin hem avantajları hem de dezavantajları bulunur.

Baston bebek arabası kullanmanın sağladığı avantajlar arasında;

  • Baston bebek arabaları diğer modellere oranla daha hafiftir. Dolayısıyla taşınabilirlik özelliği ile ön plandadır. Bazı baston bebek arabası modelleri omuz askısı ile birlikte satılır. 

  • Baston bebek arabaları kolaylıkla katlanabilir. Bu sayede bagaja, uçağa, otobüse veya trene kolaylıkla yerleştirilebilir.

  • Baston tipi bebek arabalarının büyük bir çoğunluğunda kısmi koltuk yatırma, genişletilebilir gölgelik, yerleşik bardak tutucu, saklama sepeti ve atıştırmalık tepsisi gibi ekstra özellikler bulunur.

Bu açıdan değerlendirildiğinde avantajlı bir kullanım sunduklarını söylemek mümkündür. Fakat bazı dezavantajları da bulunur. Bunlar;

  • Baston tipi bebek arabaları yeni doğan aylarında kullanılamaz. Çoğu model altı aylık ya da daha büyük bebekler için üretilir. 

  • Baston model bebek arabalarının dönüştürülebilir seçeneğe sahip olan alternatifleri oldukça azdır. Dolayısıyla ilk bebeğinizden sonra birkaç yıl içerisinde bir bebeğiniz daha olursa ikinci bir bebek arabası almanız gerekir. 


Baston bebek arabası modelleri arasından seçim yaparken hem avantajları hem de dezavantajları göz önünde bulundurmalısınız. Böylelikle en uygun kararı verebilirsiniz.

Hafif Bebek Arabası

Hafif bebek arabası modelleri isimlerinden de anlaşıldığı üzere klasik bebek arabalarından daha hafif olacak şekilde tasarlanırlar. Hafif bebek arabaları çoğunlukla yeni doğan bebekler için kullanılır. Yeni doğan bebeklerin ağırlıkları daha düşük olduğu için hafif bebek arabalarını tercih etmek hareket özgürlüğü sağlar. Hafif bebek arabaları tercih etmenin sağladığı birden fazla avantaj bulunur. Bunların arasında;

  • Hafif bebek arabaları bebeğin eşyalarını yerleştirebileceğiniz farklı göz ve sepetlere sahip olabilir. Bu sayede dışarıda geçirilen vakti daha verimli hale getirir. 

  • Özellikle yeni doğan bebekler için hafif bebek arabası kullanmak ebeveynlerin bebek arabasına adapte olabilmelerine yardımcıdır. 

  • Klasik modellerden daha hafif bir tasarıma sahip olduğu için taşıma esnasında zorluk yaşatmaz. Bununla birlikte ergonomik tasarıma sahip olmaları araç ile yolculuk yaparken yerleştirmeniz konusunda da kolaylık sağlar. 

Hafif bebek arabası kullanmanın sağladığı birçok avantaj olmasına rağmen yalnızca avantajlar olduğunu söylemek doğru değildir. Pek çok kişi tarafından yeni doğan bebekler için kullanılan hafif bebek arabaları isimlerinden de anlaşılacağı üzere yeni doğan bebekler için üretilirler. Bu modeller çoğunlukla ilk altı ay için uygundur. Bu durum kısa süre içerisinde yeni bir bebek arabası almanız gerekeceğini gösterir. Dolayısıyla ekonomik açıdan tam anlamıyla mantıklı bir karar olduğu söylenemeyebilir.

Katlanabilir Bebek Arabası

Geçmiş yıllardan beri en çok tercih edilen bebek arabası modelleri arasında katlanabilir bebek arabası geliyor. Katlanabilir bebek arabaları ile baston bebek arabaları birbirleriyle karıştırılsa da aynı özelliklere sahip değildir. Katlanabilir bebek arabaları baston bebek arabaları gibi kolaylıkla modüler hale gelebilir, dolayısıyla arabaya ya da bagaja yerleştirilebilir. Fakat baston bebek arabaları kadar hafif bir yapıya sahip değillerdir. Katlanabilir bebek arabası kullanmanın sağladığı en önemli olan avantaj uzun yıllar boyunca kullanılabilir olmalarıdır. Bununla birlikte kolay temizlenebilen malzeme ile üretilmesi, hijyenik bir seçenek olduğunu gösterir. Fakat diğer modellere oranla daha ağır olması ebeveynlerin adapte olma sürecinin uzamasını sağlarken, hareketlerin zorlaşmasına yol açabilir.

Özellikle ilk kez anne baba olmanın heyecanını yaşayan ebeveynler bebekleri için en iyi eşyaları satın almak istiyor. Bu aşamada bebek arabası nasıl olmalı sorusu kafa karıştırıcı olabiliyor. Hem bebeğinizin hem de kendi konforunuz için önemli bir seçim olan bebek arabası seçimi esnasında kendinize sormanız gereken bazı sorular bulunuyor. Bunların arasında bebek arabasını nerede kullanacağınız, bebeğinizin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayıp karşılayamadığı, ne kadar süre boyunca kullanmak istediğiniz, kullanımı ne kadar kolay olduğu, katlayıp açma esnasında ne gibi avantajlar yarattığı ve ağırlığı bulunuyor. 

Bununla birlikte seçiminizi yaparken güvenilir özelliklere sahip olan modelleri göz önünde bulundurmalısınız. Satın aldığınız modelin kaliteli tekerlere, yeterli depolama alanına, güneşliğe, yıkanabilir kumaş ile üretildiğine emin olmalısınız. Paranızın karşılığını en iyi şekilde almak için uzun ömürlü kullanım sunan modellerden yana tercih yapmalısınız. Bu sayede hem kendiniz hem de bebeğiniz için en doğru kararı verebilirsiniz.

Travel Sistem Bebek Arabası

Bebek arabası modelleri arasında yer alan travel sistem bebek arabaları özellikle seyahat yapmayı seven ebeveynler için tasarlanıyor. Seyahat sistem bebek arabaları oto koltuk ile bebek arabasını bir araya getirerek tasarlanıyor. Tam boy, hafif ve yürüyüş seyahat sistemlerine sahip travel sistem bebek arabaları, farklı özelliklere sahip modellere yer veriyor. 

Son yılların en sevilen seçeneklerinden biri olan ve hareket özgürlüğü isteyen ebeveynler tarafından tercih edilen seyahat sistem bebek arabalarının birden fazla avantajı vardır. Bunların arasında;

  • Seyahat sistem bebek arabalarının puseti bir adaptör ile bağlanır ve böylelikle aynı zamanda oto koltuğa da sahip olmanızı sağlar. Bu sayede uyuyan bebeğinizi uyandırmak zorunda kalmadan bebek arabasına taşıyabilirsiniz. 

  • Seyahat sistem bebek arabaların içerisinde hem bebek arabası hem de oto koltuk yer alması iki ürüne aynı anda sahip olmanızı sağlar. Bu durumda ekonomik açıdan önemli bir avantaj yaratıyor. 

Travel sistem bebek arabaları kullanmak çeşitli açılardan avantajlı olsa da bazı dezavantajları da bulunuyor. Travel sistem bebek arabası kullandığınızda meydana gelebilecek bazı dezavantajlar arasında;

  • Seyahat sistem bebek arabalarında bulunan puset çoğunlukla çocuklar yürümeye başlayana dek kullanılabilir. Fakat araba koltuğu daha kısa bir kullanım süresine sahiptir. Kısa süre içerisinde bebekler büyüyüp gelişecekleri için araba koltuğuna sığmayabilirler. 

  • Eğer birden fazla araba kullanıyorsanız her araç için farklı bir araba koltuğu almanız gerekir. Bu durum da seyahat sistem bebek arabalarının dezavantajları arasında değerlendirilebilir.




IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.